14 Haziran 1983 yılında Brüksel’de yapılan 61/62. Dönem toplantısında Gümrük İşbirliği Konseyi (Bugünkü adıyla Dünya Gümrük Örgütü) Armonize Sistem Komitesinin hazırladığı Armonize Mal Tanım ve Kodlama Sistemine İlişkin Sözleşme Tasarısını onaylayarak imzaya açmıştır. Bu sözleşmenin ekinde yer alan Armonize Sistem Nomanklatürü Avrupa Toplulukları da dahil olmak üzere 41 ülke tarafından kabul edilerek 01.01.1988 tarihinden itibaren uygulamaya konulmuştur.
Gümrük Tarife Cetvelinin Yapısal Dayanağı
Armonize Sistem Nomanklatürü ülkemizde 10 Kasım 1988 tarihli 3501 sayılı “Uyumu Sağlanmış (Armonize) Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi Hakkında Uluslararası Sözleşmeye Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanunla” 1 Ocak 1989 tarihinden geçerli olmak üzere kabul edilmiş ve Gümrük Tarife Cetvelimizin yapısal dayanağını oluşturmuştur.
Dünya Gümrük Örgütüne (WCO) üye olan 180 ülke günümüzde dünya ticaretinin %98 ’inden fazlasını gerçekleştirmekte olup bu ülkelerin dörtte üçü gelişmekte olan ülkelerdir.
Armonize Sisteme üye olan taraflar;
- İlave veya değişiklik yapmaksızın Armonize Sistemin tüm pozisyonlarını ve alt pozisyonlarını, bu pozisyonlara ait sayısal kodlarla birlikte kullanmayı,
- Armonize Sistemin yorumuna dair Genel Kuralları ve tüm Bölüm, Fasıl ve Alt Pozisyon Notlarını uygulamayı ve Armonize Sistemin Bölüm, Fasıl, Pozisyon ve Alt Pozisyonlarının kapsamını değiştirmemeyi,
- Armonize Sistemin sayısal düzenini takip etmeyi taahhüt ederler.
Armonize Sistem, sistematik ve metodik sınıflandırma yapısını ürünün teknik özelliklerine dayandırdığı için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek zorundadır. Bu nedenle, Armonize Sistemin yürütülmesinde en yüksek mercii olan Yeni Komite çeşitli teşkilatlarla yakın ilişkiler sürdürmektedir. Yapılacak değişiklikler, Açıklayıcı Notlarla olabileceği gibi, Sözleşmenin 16. Maddesinde de değinildiği üzere, ön görülen yönteme uygun olarak zaman zaman Armonize Sistemin kendisinde de olabilmektedir. Yapılan değişikliklerin Akit Taraflarca kabulü zorunlu bulunmaktadır.
Dünya Gümrük Örgütü tarafından hazırlanmış olan Uyumu Sağlanmış (Armonize) Mal Tanımı ve Kodlama Sisteminin altıncı versiyonu 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Armonize Sistem Nomanklatürünün 2017 sürümü, 5.387 altı basamaklı alt pozisyon içermektedir.
2017 Yılında Gümrük Tarife Cetvelinde Yer Alan Değişiklikler
2017 ’de önerilen değişikliklerin büyük çoğunluğu Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından tavsiye edilmiştir.
Orman ürünlerinin sınıflandırılması ağaç türlerinin kapsamını artırmak ve ticaretinin daha iyi izlenmesi için değiştirilmiştir. Tropikal ağaç ticareti verilerinin tespit edilmesi için yapılan değişiklikle; tropik ağaç ticareti ve tropik olmayan ağaç ticareti istatistikleri hakkında daha iyi veriler elde edilecektir. Buna ek olarak, bazı bambu ve rattan (Hint kamışı) ürünlerin kontrolü ve izlenmesi için yeni alt başlıklar bulunmaktadır.
Ayrıca, Armonize Sistem 2017 ’de yapılan değişikliklerle antimalarya (sıtmaya karşı kullanılan) ürünlerin birkaç kategorisi hakkında detaylı bilgi verme amaçlanmaktadır. Bu sınıflandırma çalışmaları hayat kurtarıcı ürünlerin ticaretini kolaylaştıracaktır.
Buna ek olarak, ilaçların hazırlanmasında kullanılan efedrin, psödoefedrin veya norefedrin içeren farmasötik preparatların ve yasadışı uyuşturucu için bir ön madde olan alfa-phenylacetoacetonitrile (APAAN)’in kontrollü olarak izlenmesi için yeni alt başlıklar oluşturulmuştur.
Diğer değişiklikler, uluslararası ticaretteki değişimlerden kaynaklanmaktadır. 69.07 (sırsız seramik ürünler) ve 69.08 (sırlı seramik ürünler) pozisyonun alt pozisyonlarında yer alan önemli ürünlerin üretildiği gerçeğini dikkate alarak, sanayi ve ticarette çok yüksek ticaret hacmi olan sırlı ve sırsız seramik ürünler arasında bir ayrım yapmak için yeni ürünler 6907.90 ve 6908.90 (“Diğer”) alt pozisyonlarında sınıflandırılmıştır.
Bunların yanı sıra, teknolojik gelişmeler de değişikliklere yansıtılmıştır. Gazete kâğıdı için boyut kriterleri, ışık yayan diyot (LED) lambalar, çok bileşenli entegre devreler (MCOs), hibrit (hybrid) ve fişli hibrit (plug-in hybrid) tüm elektrikli araçların sınıflandırılması yapılmıştır.
Son olarak, 2017 Armonize Sistem Nomanklatürü uygulamadaki yeknesaklığı sağlamak ve metinleri açıklığa kavuşturmak için değişiklikler içermektedir. Örneğin, monopodlar, bipodlar, tripodlar ve benzeri eşyalar yeni bir pozisyon olan 96.20 ‘de yeniden sınıflandırılmıştır.
Armonize Sistemin Nomanklatürünün yeni versiyonun yayınlanmasıyla birlikte Türk Gümrük Tarife Cetvelimiz de buna uyumlu olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından hazırlanarak 30.12.2016 tarihli Resmî Gazetede Bakanlar Kurulu Kararı olarak yayınlanmış ve 1 Ocak 2107 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
Türk Gümrük Tarife Cetvelimizin yürürlüğe girmesinin ardından bu sene bir ilk olarak Türk Gümrük Tarife Cetvelinin uygulanmasında ve bazı eşyaların sınıflandırılmasında kolaylık sağlanması, sınıflandırma uygulamaları arasında uyum ve yeknesaklığın temin edilmesi için tamamlayıcı ve yol gösterici bir unsur olarak Ulusal Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından hazırlanarak Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları) (Seri No:4) 11 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tüm bu değişikliklere paralel olarak, Dünya Gümrük Örgütü Armonize Sistem Komitesi tarafından hazırlanmış olan Armonize Sistem Nomanklatürü İzahnamesi esas alınarak düzenlenen Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından hazırlanarak Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi) (Seri No:3) 15 Şubat 2017 tarihli Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Gümrük Tarife Cetvelimizde yer alan önemli değişiklikler aşağıda kısaca listelenmiştir.
2 Comments
MUSTAFA TEMİZ · 3 Eylül 2017 at 11:57
Hocam iyi bayramlar tarife konusunda takip edip faydalanabileceğimiz bir site olmuş teşekkür ederim
Önder · 22 Haziran 2018 at 21:09
Merhaba çok teşekkür ederim. Çok faydalı olacaktır.